problems with "exclusive use of soundcard"

Post Reply
flow
Posts: 2
Joined: Sat Jan 25, 2020 1:46 pm

problems with "exclusive use of soundcard"

Post by flow » Sat Jan 25, 2020 2:35 pm

hey guys! i got aerodrums for 4 month and all runnig fine. then i installed audacity an a freeware maleware software and the struggle begun.
when i open aerodrums, everytime a window flashes and said, " some software uses the soundcard exclusively" and i dont have any sound output via aerodrums.
i unenabled it in the sound menu, without effect.

im not really good in windows, maybe someone can help me out!


ps.: i uninstalled every software and running win 10 new and stock.

thank you very much for your support! :P
cheers,
flo from germany
Attachments
sound2.PNG
sound2.PNG (30.73 KiB) Viewed 2518 times
sound1.PNG
sound1.PNG (12.9 KiB) Viewed 2518 times

Richard
Posts: 768
Joined: Wed Feb 26, 2014 1:45 am

Re: problems with "exclusive use of soundcard"

Post by Richard » Thu Jan 30, 2020 11:05 am

If you have Aerodrums set to use the 'Exclusive WASAPI' device on the Aerodrums Latency screen then Aerodrums will take exclusive control of sound output on your computer. This is the recommended option because it gives the lowest audio latency and improves the feel of drumming. So you should definitely tick the checkbox to 'Allow applications to take exclusive control of this device'. Above that there is a setting for 'Default Format'. You should change that to any available 44100 Hz mode instead of a 48000 Hz mode. Please try that and let us know if it's still not working.

flow
Posts: 2
Joined: Sat Jan 25, 2020 1:46 pm

Re: problems with "exclusive use of soundcard"

Post by flow » Thu Jan 30, 2020 6:55 pm

Hey! I followed your instructions and it works!

Thank you so much for the support!
Rock on,
cheers flo.

Post Reply